Hoofdluispreventie

Onze school heeft een heus hoofdluispreventieteam. Deze ouders zijn bewapend met een luizenkam en controleren alle kinderen op de eerste woensdag na elke vakantie. De leerkracht belt de ouders indien er hoofdluis bij het kind ontdekt wordt. Het kind moet in dat geval van school worden opgehaald.

Hoofdluisbehandeling

Er zijn twee manieren om hoofdluis te behandelen:

1. Kammen met een netenkam

• Vanaf de start van de behandeling dient gedurende 14 dagen het haar dagelijks gekamd te worden met een fijntandige kam. Het dagelijks uitkammen van de luizen en neten (dood of levend) voorkomt dat tussentijds uitgekomen nimfen uitgroeien tot volwassen luizen en voorkomt daarmee dat nieuwe eitjes gelegd worden.
  • Toevoegen van crèmespoeling of antiklitshampoo aan het natte haar maakt het kammen gemakkelijker.
  • Kam gedurende 14 dagen het haar elke dag met een netenkam. De uitkammethode is effectief maar biedt geen 100% ‘garantie’. Een reden voor het falen van de behandeling is het achterwege laten van het dagelijks kammen gedurende de volledige 14 dagen.

2. Kammen met een netenkam in combinatie met een antihoofdluismiddel.

• Ook als een antihoofdluismiddel gebruikt wordt is het kammen van belang, ook 14 dagen lang.

Bron: GGD Twente

Het behandelen van hoofdluis